Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 3.0 No adaptada de Creative Commons

dilluns, 24 de desembre del 2012

Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador. Les 4 metàfores

Altre dia a GTIC vam veure una manera de conceptualitzar l'aprenentatge amb l'ordinador fonamentada en metàfores. A través d'aquestes s'explica com la tecnologia pot ensenyar o com ens pot ajudar a aprendre en funció del paper que ha de jugar l'ordinador, respecte en algunes situacions. Aquests models serien:

  • La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor : En aquesta metàfora es fa referència al programari que reprodueix el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge.  L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant. Són noves eines d'ensenyament i educar a les persones. L'ordinador pot arribar a substituir al mestre i avaluar per si mateix. 
  • La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne: Aquesta és una visió de l'ús educatiu de l'ordinador centrat en l'alumne. Ell és qui controla la màquina i no a l'inrevés. L'alumne pot crear els seus propis aprenentatges i les seves eines a partir d'una introducció del mestre. 
  • La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador: Els simuladors són una evolució dels sistemes tutorials. Permeten un aprenentatge per descoberta i experimentació d'una persona. Són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. El grau de llibertat de l'usuari és més limitat. 
  • La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina: L'ús de l'ordinador com una eina de treball és habitual en la nostra vida diària. A l'escola s'hauria d'introduir aquesta eina ja que, les situacions d'aprenentatge, les activitats que es proposen als infants, haurien de ser autèntiques, haurien d'estar relacionades amb la seva experiència i les seves preocupacions.Els infants haurien de treballar des de ben petits amb eines que els hi permetin gestionar i organitzar la informació i emprar eines de suport a la comunicació.
Amb ajuda de l'aplicació Scribd, que és un lloc web per compartir documents que permet als usuaris publicar documents de diversos formats i posar-los junts en una pàgina web utilitzant el format iPaper.
Taula

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada